Langt de fleste kakerlakker er tropiske insekter. Derfor har vi kun ganske fra arter, der lever udendørs i Danmark. De kakerlakker, der lever indendørs her i landet, er relativt nye i Danmark, fordi de kun kan overleve i opvarmede boliger.
Vi har også et par arter af udendørs kakerlakker i Danmark, små, nette dyr der kan findes i skove og klitter.
Kakerlakker er helt overvejende tropiske dyr, og vores køkkenkakerlakker er da også varmekrævende og findes ikke i den danske natur. Det er først i løbet af de sidste par hundrede år de har fået fodfæste på vores breddegrader, tidligere var vores boliger gennemgående for dårligt opvarmede.
Man finder oftest ud af, at man har kakerlakker ved, at man ser de små dyr løbe for at finde skjul, når man tænder lyset i køkkenet. Kakerlakkerne er flade insekter med lange følehorn. Når man finder kakerlakkernes skjulested, finder man oftest mange kakerlakker sammen. De er selskabelige insekter, man har fundet ud af, at ungerne trives dårligt, når de er alene. De vokser langsommere, end når de er sammen med andre kakerlakker. Kakerlakkerne danner duftstoffer i kirtler i tarmen, som de udskiller med ekskrementerne. Det er de duftstoffer, de andre kakerlakker opfanger med sanseorganer i følehornene, og bliver tiltrukket af.
Tysk Kakerlak
Den tyske kakerlak er den mest almindelige at finde indendørs her i landet.
På trods af navnet den tyske kakerlak eller Blatella Germanica, har insektet altså intet med Tyskland at gøre.
Den tyske kakerlak bliver cirka én cm lang og er brun med to mørkere striber på brystskjoldet. Den har flyvevinger under dens dækvinger. Alligevel er det sjældent, at den tyske kakerlak flyver.
Hunnerne lægger æg i en speciel kapsel, som er inddelt i op til 40 rum. Hvert rum indeholder ét æg. De fleste arter kakerlakker smider kapslerne, men den tyske kakerlak skiller sig ud ved at være rundt på kapslen. Den stikker ud af kønsåbningen, indtil de små unger er klar til at kravle ud. Ungerne er vingeløse samt bredere og mørkere end de voksne. Ungerne har op til syv nymfestadier, og ved en temperatur på 30 grader celsius, bliver de voksne på to måneder. Hvis temperaturen er 21 grader celsius, varer det i stedet et halvt år.
Derfor er det heller ikke overraskende, at kakerlakkerne trives bedst, når det er varmt, eller på varme steder med adgang til vand. Det er for eksempel ved bageovne, vaskemaskiner og andre apparater, der giver varme.
I Danmark bliver den tyske kakerlak spredt passivt. Det vil sige med varer og emballage. Men de kan også sprede sig via rør, ventilationer og lignende.
Amerikansk Kakerlak
Den største kakerlak, vi finder i Danmark er den amerikanske kakerlak, som også kaldes Periplaneta americana. Både hanner og hunner har dækvinger, som er længere end selve kroppen. Også den amerikanske kakerlak bliver spredt med varer, og kommer altid fra varmere lande. Hvis den er heldig nok til hurtigt at blive leveret til et lunt og fugtigt sted, så kan den klare sig. Men langt de fleste dør, når de kommer til landet, fordi det er de færreste, der havner i et opvarmet drivhus eller varme havestuer.
Orientalsk Kakerlak
Den orientalske kakerlak (Blatta orientalis) er ikke så almindelig i Danmark, som den tyske kakerlak. Til gengæld bliver den helt op til 2,5 cm lang, og er dermed større end den tyske kakerlak. Den orientalske kakerlak er skinnende sort. Hunnen har meget små dækvinger. Hannens dækvinger dækker det meste af bagkroppen.
Den orientalske kakerlak lever næsten som den tyske kakerlak, bortset fra at hunnen lægger ægkapslen et mørkt, beskyttet sted i stedet for at bære rundt på den. Ægkapslen revner efter et par måneder, og de små unger kommer frem. Netop fordi den orientalske kakerlak lægger ægkapslen, kan man finde de små nymfer længe efter, de voksne kakerlakker er udryddet.
Kakerlakker som skadedyr
Kakerlakker skader mad ved at gnave i det. Og når de spiser af fødevarer, efterlader de ekskrementer og en meget ubehagelig lugt, som er karakteristisk for kakerlakker. De kan også være smittespredere, men er det sjældent her i landet.
Bekæmpelse af kakerlakker
Kakerlakker bør altid bekæmpes, når de lever indendørs. I fælleskøkkener og levnedsmiddelvirksomheder skal man bekæmpe kakerlakker.
De er imidlertid svære at bekæmpe, fordi de formerer sig hurtigt, og lever i det skjulte. Kakerlakker udvikler hurtigt resistens mod gifte.
Hvis man finder kakerlakker i en lejlighed, skal man behandle et større område af ejendommen, end blot den ene lejlighed. Ellers risikerer man at kakerlakkerne bare løber i skjul i nabolejlighederne.
Netop fordi kakerlakker er så vanskelige at udrydde, bør man altid få hjælp til bekæmpelse af en professionel, som har forstand på skadedyrsbekæmpelse.