Den almindeligste myre herhjemme er den sorte havemyre (Lasius niger), som findes i hele Europa.
Arbejdermyrerne bliver 3 mm lange, og på trods af navnet er de faktisk mere brune end sorte. Et myresamfund består oftest af 5-10.000 medlemmer Der er normalt kun én æglæggende dronning i hvert samfund.
Myretuer- eller reder findes oftest i jorden, under sten eller fliser som ligger i solen. I huse slår havemyrer sig ofte ned i en hulmur eller under gulvene.
Den sorte havemyre
Den sorte havemyre er afhængig af bladlus, fordi deres sukkerholdige ekskrementer er en vigtig del af deres føde. De kan passe og beskytte bladlusekolonier mod mariehøns og andre af bladlusens fjender. I særlige tilfælde bygger de endda små jordkamre til beskyttelse for bladlus, der lever på rødder. Ud over de søde ekskrementer spiser myrer også smådyr, som de overmander og slæber hjem. De arbejder inden for et stort område, og når en myre finder føde, informerer den de andre myrer. Den kan lægge et duftspor ud, klappe de andre myrer med antennerne, og give dem en smagsprøve, som den gylper op fra kroen.
Det er især tidligt på foråret, at man oplever hele baner af myrer, når de har fundet noget sødt.
Myrerne bliver oftest opdaget på grund af de små bunker af sand og grus, der dukker op ved paneler og mellem fliser. Man kan kalde bunkerne for myrernes losseplads. Det er her, der vil ligge rester af døde dyr. Man kan også opdage myrer ved, at de kommer flyvende ind om sommeren. Der kan komme tusindvis nye myrer til i et myrebo i løbet af en sommer. Nogle af myrerne kan flyve – det gælder både hanner og hunner. De kaldes flyvemyrer, og hannerne er små og kan ligne en lille hveps, hunnerne, som engang skal blive dronninger, kan blive op til 1 cm lange. Når de nye flyvemyrer skal ud af boet og ud og parre sig, sker det fra mange samfund på en gang. De flyvende myrer finder havemyrer fra andre samfund og parrer sig. Grunden til at myrerne alle sammen flyver ud på én gang, skyldes en slags biologisk ur, men i høj grad også vejret. Når der er lunt og vindstille, ser man mange myrer flyve ud.
Efter parringen dør hannerne og de ny dronninger smider vingerne og skal etablere et nyt samfund.
De sorte havemyrer er normalt helt harmløse, men de er irriterende, når de kommer indendørs. Hvis der er myrereder under huset, kan det være svært at komme helt af med alle myrer. Men kan bruge myrelokkedåser eller et godkendt insektpudder ved paneler, hvor myrerne kommer frem. På den måde kan man holde antallet nede.
Faraomyrer
Faraomyren er en lille myre på 1,5-2 mm – og så er den lys og lidt gullig. Vi har kendt den her i landet siden 1920. Den kan ikke overleve udendørs i Danmark, og bor derfor kun i opvarmede boliger. Ligesom havemyren lever faraomyrer i sociale samfund. Én bolig kan have flere myreboer med op til 100.000 individer. Faraomyren er smittespreder af flere sygdomme. Myren er kendt for at være altædende og på grund af den lille størrelse, findes de over alt i boligen.
Faraomyrerne spreder sig hurtigt i ejendomme, og derfor skal der tages aktion hurtigst muligt, hvis man finder dem indendørs. Faraomyrer er svære at bekæmpe, og hvis blot et enkelt samfund overlever, kan man starte helt forfra.
Hurtig bekæmpelse af myrer
Myrer er svære at bekæmpe, fordi de graver sig ned. Men de vil altid komme op efter føde i nærheden.
De laver små huller ved paneler, og her kan man se, hvordan de smider små sandkorn og andre ting. Myrer kan udvide huller og gange, og derfor kan de også udvide små gange i fundamentet i bygninger. Man kan bekæmpe mange myrer indendørs med myrelokkedåser, pulver eller sprøjtegift.
Det er dog vigtigt at huske, at man ikke må behandle med gift på steder, hvor man opbevarer mad. Der findes speciel gift, som kan bruges i områder med madvarer.
I stedet for at bruge gift, kan man sørge for effektivt at få lukket alle huller og sprækker i huset. Nogle gange er man nødt til t have paneler og gulvtæpper af, for at finde myrernes huller i betonen, som man kan fylde ud med tyndtflydende cement.