Hvor kommer skadedyrene fra?
Levnedsmiddelskadedyrbliver spredt med importerede varer fra sydligere beliggende lande. Skadedyrene fordeler sig langs hele distributionsvejen, så man kan sjældent spore kilden til den oprindelige infektion. Det er svært at placere ansvar, med mindre skadedyrene opdages i de importerede varer, inden varerne kan være blevet smittet fra lokale bestande af samme arter her i landet.
Når skibe kommer til britiske og tyske havne, bliver sendingerne undersøgt for levnedsmiddelskadedyr. Den slags kontrol findes ikke i Danmark og de andre nordiske lande. Man ved heller ikke, om den form for kontrol har nogen effekt. De fleste af de arter, der importeres med skibe, er sjældne som skadedyr i Nordeuropa. De fleste af levnedsmiddelskadedyrene, der kommer sydfra, dør nemlig kort tid efter ankomsten hertil, fordi det er for koldt, eller fordi de bliver spist sammen med varerne.
Nogle af de importerede dyr kan dog være heldige nok at blive anbragt i varme omgivelser hurtigt efter ankomst, og så vil de måske kunne nå at etablere sig her i landet. Det er de skadedyr plus enkelte dyr fra den danske natur, der udgør vores levnedsmiddelskadedyr.
Lidt om skadedyrenes bygning og opførsel
De fleste af de skadedyr, der findes i forbindelse med fødevarer, er insekter.
Der findes mangle millioner arter insekter, og i dag kender man cirka en million af dem. Derfor er et vist kendskab til insekters udseende nyttigt, hvis man skal have en chance for at skelne dem fra hinanden, og for at kunne kende de dele af insekter, som kan findes i levnedsmidler. Det er også brugbart at vide en lidt om insekternes opførsel. For at forebygge eller bekæmpe skadedyrsangreb skal man kunne gætte kvalificeret på, hvordan dyrene vil opføre sig under forskellige omstændigheder. Forebyggelse og bekæmpelse går ud på at skabe så ugunstige forhold for skadedyrene, at de ikke kan trives og overleve.
Forebyggelse og bekæmpelse af skadedyr i levnedsmidler
De moderne bekæmpelsesmidler begyndte at dukke op i løbet af 1940’erne, og de revolutionerede på mange måder skadedyrsbekæmpelsen. I nogle år troede man endda, at nu var alle skadedyrsproblemer løst. Man blev dog hurtigt klogere. Man opdagede hurtigt, at skadedyrene udviklede resistens over for bekæmpelsesmidler, og at der i øvrigt var uheldige bivirkninger ved flere af dem. Det har ført til, at mange af de gamle bekæmpelsesmetoder er kommet i søgelyset igen, og at man stadig prøver at udvikle nye metoder uden brug af gift.
Integration er blevet et nøgleord i skadedyrsbekæmpelse (det kan også kaldes pest management). Integreret bekæmpelse betyder, at man udnytter alle forholdsregler over for skadedyrene. Man taler om integreret bekæmpelse inden for skovbrug og landbrug. Integreret bekæmpelse betyder egentlig, at bekæmpelsen ikke kan baseres på én enkelt metode såsom gift, men på et system, som omfatter flere forskellige forholdsregler. Og det har også en værdi for fødevarevirksomheder.
Gift til bekæmpelse af skadedyr i fødevarer
Man kan selv bekæmpe insekter med gift, men man kan også overlade opgaven til en professionel. Desinfektør er ikke en beskyttet titel, så man skal være opmærksom på at stillingsbetegnelsen ikke i sig selv er en garanti for den rigtige eller prisbilligste behandling.
Nogle former for skadedyrsbekæmpelse må kun foretages af personer og firmaer, der har tilladelse til udføre en skadedyrsbekæmpelsen. De giftstoffer og midler, der må anvendes til skadedyrsbekæmpelse i Danmark, er opført i Oversigten over godkendte bekæmpelsesmidler. Oversigten kan man finde på miljøstyrelsens hjemmeside. Om midlerne og regler for omgang med dem: læs etiketten (som også kan ses på hjemmesiden) eller spørg Miljøstyrelsen. Om forhold vedrørende bekæmpelse af rotter og mus kan man hente mange nyttige oplysninger fra Naturstyrelsens hjemmeside.
Er du blevet forgiftet eller har du mistanke om forgiftning med kemiske bekæmpelsesmidler, ring til Giftlinjen på telefon 82 12 12 12. Giftlinjen er åben døgnet rundt.