Der findes cirka 75 forskellige arter af væggelus, og de bliver også kaldt sengetæger. Det er nemlig ikke en lus, men en tæge. Væggelusen er en af de få tæger, der bruger sin snabel til at suge blod.
Lus lever på kroppen af værtsdyret. Men tæger derimod lever i reder i omgivelserne, som for eksempel skov eller huse. Tæger opsøger kun mennesker og dyr, når det er tid til at suge blod. På trods af navnet, menneskevæggelus, så kan de også suge blod fra flagermus og fugle.
Man regner da også med, at væggelusene oprindeligt levede på flagermus. Væggelusene fandt ud af, at mennesker er gode værtsdyr, da mennesker for flere tusinde år siden flyttede ind i huler, hvor der boede flagermus med væggelus.
Væggelus trives bedst ved lune temperaturer mellem 25 og 28 grader celsius. Væggelusen kom først til Danmark og Norden i løbet af 1600-tallet. Væggelus kan nemlig ikke overleve, når temperaturen er under 13 grader. Derfor er varme boliger et krav.
Væggelus kan overleve flere måneder uden blod, og længere endnu når det er koldt. Derfor kan man af og til finde væggelus i huse, der har stået tomme i op til et år.
Det er let at se, om man har væggelus, selvom man måske ikke kan se selve væggelusen. De efterlader nemlig tomme huder, små hvide æggeskaller og ekskrementer.
Menneskevæggelusen bor i mørke revner og helst så tæt på senge som muligt.
De vil helst bo i selve sengen, når det er muligt. De kan også bo under fejelister ved gulvet, og har man løst tapet i nærheden af sengen, så er det også et sted, man kan finde væggelusene.
Væggelus er aktive om natten, og bliver tiltrukket af varme fra kroppe. De kommer ud for at suge blod, og bider på steder, der er bare. Det kan for eksempel være fødder, hænder og arme.
En voksen væggelus suger blod i cirka 5-10 minutter, hvorefter den kravler tilbage i sin rede. Når væggelusen har spist sig mæt, kan den gemme sig i en hel uge, inden den kommer frem for at spise igen.
Mennesker reagerer forskelligt på bid fra væggelus. Man siger, at en tiendedel af alle danskere kan blive bidt hver nat uden af mærke noget til det. Det betyder, at væggelusene kan nå at formere sig blive til mange, inden man opdager dem. Andre mennesker reagerer voldsomt på bid fra væggelus og får udslæt.
Så vidt man ved, spreder væggelusene ikke sygdomme.
En hunvæggelus kan lægge 200 æg i løbet af et liv. Den lægger typisk 4-5 æg om dagen. Hun klæber dem fast i sin rede. Ved stuetemperatur klækker æggene i løbet af ti dage. De ny væggelus ligner de store, men skifter hud fem gange. De små væggelus skal suge blod mellem hvert skifte af hud.
Væggelus kan flytte sig mellem lejligheder gennem rør. Den hyppigste metode til at sprede væggelus er med bagage og møbler. Når man køber brugte møbler, kan man være uheldig, at der er væggelus i dem.
Alle hoteller kan have problemer med væggelus, og den normale smittevej er en kuffert, der står under sengen i et værelse med væggelus.
Har man mistanke om, at man har fået væggelus med hjem i bagagen, kan man kigge det igennem, når man kommer hjem.
Tøj kan vaskes i vaskemaskine eller anbringes i en fryser et par døgn ved minus 18 grader celsius. Har man ting, der ikke kan tåle den behandling, skal man grundigt tjekke og behandle med et godkendt sprøjtemiddel.
Hvis man finder væggelus som lejer, har man pligt til at melde det til udlejer, som skal sørge for at udrydde dem.
Hvis man bor i egen bolig, er det en fordel at lade en erfaren skadedyrsbekæmper tage sig af udryddelsen. Det er en forudsætning, at man kender til dyrenes vaner og tilholdssteder, når man skaludrydde væggelus. Behandler man forkert, er der risiko for, at man jager væggelusene ind til naboen i stedet for at udrydde dem.
Nogle af de fugle og flagermus der optræder i boliger kan også plages også af væggelus. Den type væggelus kan af og til søge ind i boliger og bide mennesker. De ligner menneskevæggelusen til forveksling.
Flagermusevæggelusen (Cimex pipistrelli) lever der, hvor dværgflagermus sover. Flagermusene kan slå sig ned på lofter i huse og på den måde kan deres væggelus pludselig finde og suge blod fra mennesker. Det sker oftest, hvis flagermusene forsvinder fra huset. Så mangler væggelusene nemlig deres naturlige værtsdyr.
Duevæggelus (Cimex columbarius) er nære slægtninge til vores væggelus. De lever på steder, hvor duer holder til, og kan i sjældne tilfælde finde ind i boliger, og bide mennesker.